Sól – cichy zabójca

Podczas gotowania z pewnością będziemy wykorzystywali różnego rodzaju przyprawy, które nadają smak naszym potrawą. Jedną z takich przypraw, które spotkamy w każdej kuchni jest sól, którą używamy przy przyrządzaniu wielu różnych potraw, w których jej obecność nadaje żywności lepszy smak.

Sól stosowana w zbyt dużej ilości nie jest jednak zdrowa, dlatego też popularnie nazywamy ją cichym zabójcą czy białą śmiercią. Dlatego też czasami warto ograniczyć jej używanie podczas przygotowywania różnych potraw do minimum bądź też całkowitą jej eliminację z niektórych dań. W niektórych kulturach i kuchniach świata sól jest praktycznie w ogóle nie stosowana. W naszym kraju istnieją kopalnie, w których wydobywa się sól, która zanim trafi do naszej kuchni musi być odpowiednio przetworzona i oczyszczona, aby jak najbardziej ograniczyć jej szkodliwe działanie na nasz organizm. Także możemy ją pozyskiwać poprzez odparowywanie morskiej wody, w której jest ona rozpuszczona, przez co woda morska nie nadaje się do picia, ponieważ jest słona i spowoduje tylko zwiększenie naszego pragnienia. Robiąc sobie badania ogólne u naszego lekarza otrzymując wyniki możemy usłyszeć, że musimy ograniczyć stosowanie soli w naszej diecie, ponieważ ma ona zły wpływ na nasze zdrowie i abyśmy czuli się dobrze i zdrowo musimy korzystać z diety, w której dla soli nie będzie miejsca.

Sól jest, więc powszechnie spotykana i stosowana jednak nie zawsze pomimo tego, że nadaje ona jedzeniu odpowiedni smak, jest dla nas zdrowa. Korzystnie jest, więc przyzwyczaić się do stosowania diety, w której obecność soli będzie ograniczona i odkrywać prawdziwe smaki danych produktów przy stosowaniu, których zawsze wykorzystywaliśmy sól.

Comments are closed.

  • Kiedy jesteśmy zagrożeni zapaleniem żył?

    48 lat ago
    Czasami wydaje nam się, że dosłownie żadne choroby nas się nie imają i nasz organizm działa naprawdę dobrze. Tymczasem niektóre schorzenia potrafią być jednak bardzo podstępne i zaatakować w momencie, w którym najmniej się tego spodziewamy. To powód dla którego warto jest postarać się dobrze poznać swój organizm i jego zachowanie. Zdarza się, że…
  • Pielęgnacja cery ze skłonnością do trądziku

    48 lat ago
    Pielęgnacja każdej skóry powinna być ściśle dopasowana do oczekiwań i do problemów cery. O ile w przypadku cery suchej czy mieszanej możemy często zignorować ten fakt, o tyle w przypadku pielęgnacji cery trądzikowej nieodpowiednie kosmetyki mogą nam nie tylko nie zagwarantować oczekiwanego efektu, ale wręcz przeciwnie – nasilić objawy, które mogą wywoływać powstawanie różnego…
  • Śliwka

    48 lat ago
    W obowiązujących obecnie trendach dużo miejsca zajmują mieniące się ozdoby. Tyczy się to także makijażu. Takie stylizacje są choć piękne i efektownie nie nadają się n a co dzień lecz na wystawne imprezy jaką jest na przykład bal sylwestrowy. Z uwagi na kilku godzinne szaleństwa bardzo ważna jest trwałość makijażu. Aby ją przedłużyć przed…
  • Makijaż pod okulary

    48 lat ago
    Makijaż pod okulary wymaga specjalnego przygotowania. Kobieta zawsze powinna i chce wyglądać pięknie, dlatego powinna wiedzieć jak dobierać makijaż do okularów. Pięknie podkreślone powieki cieniem i starannie wytuszowane rzęsy, dodają spojrzeniu tajemniczości. Kolory cieni nie powinny tworzyć dużego kontrastu z barwą oprawek, warto zharmonizować barwę cieni z kolorem tęczówki. Zawsze warto o regulację brwi.…